Orgel-reparasjon i Herefoss Kirke

Orglet i Herefoss Kirke har lenge vært noe surt og med mange rare lyder og noen ganger ikke lyd i det hele tatt.

Derfor trengte det en større overhaling før jubileumsgudstjenesten 11. oktober. Orgelbygger og -stemmer Jan Erik Spigseth fra Nedenes har nå jobbet to uker med orglet. Han har hatt ute alle piper, støvsugd, tørka støv, justert og rettet opp, reparert, montert hele mekanismen, som pipene står på og stemt alle pipene. De 676 pipene, en del av bly og noen av tre, får luft fra en elektrisk motor, som blåser luften inn i en vindlade. Fra hver tangent går det så en fysisk bevegelse via tynne metallstenger som da åpner for luften til et kammer under de 11 forskjellig piper, som hører til hver tangent. Fra spillebordet kan man ved hjelp av registertrekk slippe luften opp til den type piper, man vil bruke. Fasongen og lengden på pipene avgjør om lyden blir myk, skarp, lys eller mørk.

Alle pipene er stemt så nær kammertonen at det nå er mulig å samspille med andre instrumenter, hvilket tidligere har vært veldig vanskelig. Det skal derfor bli en sann fornøyelse å urfremføre Geir Knutsons værk for orgel og fem blåsere på jubileumskonserten.

Se fler bilder i fotoalbum/ orglet i Herefoss Kirke

v__6ff8.jpg